El Govern anuncia que augmentarà en quasi mig milió d’euros els ajuts
El petit i mitjà comerç de Mallorca es troba en un moment crític per a la seva supervivència Toni Fuster president de PIMECO va remarcar que no es podrà superar només amb ajudes públiques
“No es tracta únicament de doblers, les institucions, més enllà de les ajudes econòmiques, han de fer polítiques per convertir a la ciutat en un espai de consum, de cultura i de passeig”, va dir.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 12/05/2021 - 06:56:00
El President de Pimeco, Toni Fuster també ha demanat al Govern que intenti accelerar al màxim possible les ajudes dels 855 milions perquè el sector ho necessita de forma urgent

El Govern anuncia que augmentarà en quasi mig milió d’euros els ajuts al comerç de proximitat. EL PETIT COMERÇ DEMANA QUE LES AJUDES DE LES INSTITUCIONS VAGIN MÉS ENLLÀ DE L’ÀMBIT ECONÒMIC. El nombre de contractes del petit comerç a les Illes ha disminuït un 27’5% respecte a març de 2020.

El petit i mitjà comerç de Mallorca es troba en un moment crític i decisiu per a la seva supervivència. Aquest sector dona feina a més de 64.000 persones a les Illes i representa l’11% del PIB. Ahir la patronal del petit i mitjà comerç, PIMECO, va reunir en una taula rodona a experts professionals de diferents àmbits per trobar les claus per a obrir les portes del futur. Tot enmarcat a un debat titolat , Tu tens la clau. Debat per a la supervivència.

Antoni Tarabini, va posar la vista en el futur, “més enllà de la temporada turística”. Tarabini assegurava que l’administració ha d’impulsar el sector en el món digital: “no tot són doblers, també és qüestió d’eines”

La supervivència del sector en l’actualitat, segons va quedar palès, no passa només per les ajudes de caràcter econòmic. Els ponents coincideixen que la solució és molt més ambiciosa i ha de contemplar polítiques públiques de promoció dels centres de les ciutats i eines per a facilitar la introducció del sector en el món digital.

Toni Fuster, president de PIMECO, va remarcar que la crisi actual que viu el sector no es podrà superar només amb ajudes públiques. “No es tracta únicament de doblers, les institucions, més enllà de les ajudes econòmiques, han de fer polítiques per convertir a la ciutat en un espai de consum, de cultura i de passeig”, va dir. A més, Fuster reconeix que el sector ha d’evolucionar i, entre altres, apostar per la digitalització.

El doctor en economia aplicada de la UIB, Amedeo Spadaro, va presentar algunes reflexions per assegurar la supervivència “d’un macrosector de l’economia balear”. Tot i no tenir la fórmula màgica, va posar el focus en aquells aspectes que ja estaven presents, però que la crisi ha agreujat: com la necessitat d’estar present a les xarxes socials i d’acostar-se al públic millennial, el valor del tracte personalitzat, l’aposta pels productes locals i sostenibles i, la creació i fusió de nous models de gestió.

Per la seva banda, el sociòleg Antoni Tarabini, va posar la vista en el futur, “més enllà de la temporada turística”. Tarabini assegurava que l’administració ha d’impulsar el sector en el món digital: “no tot són doblers, també és qüestió d’eines” va insistir.

L’expert en noves tecnologies de la taula, Xavier March, CEO de Refinería Web, va desmitificar els costos que té la tecnologia per a les petites empreses. Els costos econòmics són mínims, enfront dels beneficis deia. “La tecnologia ha de ser utilitzada com un facilitador, una palanca de canvi i un accelerador que ajudi a plasmar la creativitat que té el comerç” va insistir.

A més de la digitalització, un altre concepte clau del debat fou la sostenibilitat. Soraya Romero, directora de sostenibilitat d’Iberostar Hotels i sòcia de WAS (women action sustainability), va assegurar que la clau passa per a posar en valor el que feim i els motius pels quals ho feim. La sostenibilitat, assegurava, també és sinònim d’empresa “rentable i duradora” perquè els clients estan disposats a invertir els seus doblers en productes sostenibles.

L’advocada experta en dret mercantil, Maria Pascual, va fer la més crua radiografia de la realitat en un moment on la lluita passa únicament per a la supervivència. Va enumerar i explicar detalladament les solucions jurídiques que existeixen per superar la situació actual i no haver de tancar: prorrogables préstecs ICO, l’ajornament d’impostos, les subvencions, l’acord en els lloguers i altres eines d’efecte jurídic que no obliguen a la dissolució de l’empresa tot i les pèrdues.

El vicepresident del Govern de les Illes Balears, Juan Pedro Yllanes, va anunciar que el Govern ampliarà amb prop de mig milió d’euros els ajuts actuals destinats a fomentar la modernització dels comerços detallistes i de determinades empreses de serveis.

El President de Pimeco, Toni Fuster també ha demanat al Govern que intenti accelerar al màxim possible les ajudes dels 855 milions perquè el sector ho necessita de forma urgent ja que aquestes ajudes arribaran a molts comerços que estan en situació extrema. Yllanes també va fer la vista enrere per agrair el “comportament heroic del petit i mitjà comerç” perquè va col·laborar a “salvar la salut”.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado