admin.fonsmallorqui.org 01/04/2024 - 09:01:42 |
Butlletí informatiu del Fons Mallorquí - Publicacions del mes de Març
Viatge als campaments de refugiats sahrauís 2024 (https://fonsmallorqui.org/viatge-als-campaments-de-refugiats-sahrauis-2024)
Les visites als campaments, situats a Tindouf (Algèria) s’organitzen atès l’estret vincle que les Balears mantenen amb el Sàhara i té tres motivacions principals:
1. La necessitat de reiterar la demanda d’una solució negociada al conflicte del Sàhara i expressar la preocupació per la greu situació de violació dels drets humans que viu el poble sahrauí.
2. Acostar les famílies acollidores i la població balear a la realitat dels campaments i a les famílies sahrauís
3. Continuar demostrant la voluntat de les Balears en desenvolupar projectes d’ajuda humanitària per a la població que viu en situació de refugi als campaments.
> Les Illes Balears han destacat històricament pel seu suport a la causa d’un poble que fa més de 46 anys que viu en un exili forçós, dependent bàsicament de l'ajuda exterior.
A causa de la mancança de vols regulars als campaments, en aquesta ocasió s'aprofitarà el vol xàrter que surt des de Madrid, gestionat per l’organització del festival FiSahara (festival anual de cinema, cultura i drets humans celebrat als campaments de població refugiada de Tindouf).
Per aquest motiu, totes les persones que vulguin participar en aquest viatge s’han d’incriure de forma individual a la plana web del FiSahara (https://fisahara.es/ven-al-festival/).
Per a més informació, no dubteu en contactar amb nosaltres o amb l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí.
Celebrada l'Assemblea anual de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat (https://fonsmallorqui.org/celebrada-lassemblea-anual-de-la-confederacio-de-fons-de-cooperacio-i-solidaritat)
Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) i diputada de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, ha estat escollida avui de matí a Barcelona presidenta de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat (CONFOCOS). Els representants dels nou fons territorials que la integren i que representen més d'un miler d'entitats locals de l'estat han aprovat la proposta, que es complementa amb els següents membres:
Vicepresident: Juan Antonio González, batle de Nigran (Pontevedra) i president del Fondo Galego.
Tresorera: Nati López, batlessa d'Elburg (Àlaba) i presidenta d'Euskal Fondoa.
Secretari: Simón Gornés, conseller del Consell Insular de Menorca i Vicepresident del Fons Menorquí.
La vocalia estarà conformada per la resta de fons que formen part de CONFOCOS.
La nova executiva planteja per als quatre anys vinents consolidar la línia d'acció iniciada a l'ordre anterior. Plantejant, segons ha explicat Parlón a la seva intervenció davant l'assemblea, una estratègia on "la CONFOCOS es consolidi com l'espai de representació conjunt que ens ha de permetre continuar avançant al reconeixement i valia de la cooperació descentralitzada municipalista". Una estratègia que ha de permetre "continuar millorant la nostra feina, mantenint i reforçant-nos com a espai de representació, confluència i reivindicació".
A l'anterior mandat, amb l'aprovació de la llei 23/1998 de Cooperació Internacional es va aconseguir el reconeixement de la cooperació descentralitzada municipalista. Un reconeixement que la confederació entenia "necessari i just".
Avui també s'han aprovat les noves línies estratègiques i les prioritats en els reptes que s'han de fer front. Entre aquests hi ha l'enfortiment del municipalisme als països i pobles socis del sud global o estendre territorialment el model de Fons de Cooperació i Solidaritat incorporant nous fons. En l'àmbit d'incidència política, CONFOCOS vol ser un agent necessari per conscienciar els governs locals perquè mantinguin i augmentin el pressupost d'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) amb l'horitzó posat en el 0,7% i fer valer la incidència de la cooperació local en el desplegament de la nova llei. També es planteja treballar per donar eines per a la desburocratització de la cooperació a l'administració pública local o impulsar la Cooperació Tècnica Municipal, com un model propi de la cooperació municipalista.
CONFOCOS reuneix més d'un miler d'entitats locals de l'estat (entre ajuntaments, diputacions i consells) agrupats en un total de nou fons territorials. La confederació va néixer el 1995 i té com a objectius contribuir a impulsar la cooperació descentralitzada dins i fora dels àmbits territorials dels seus membres i ser interlocutor davant les institucions estatals, europees i internacionals en aquells plantejaments on hi ha interessos coincidents. Actualment, en forment part: el Fons Català, l'Euskal Fondoa, el Fons Valencià, el Fons Mallorquí, el Fons Menorquí, el Fons Pitiús, el Fondo Galego, el Fons Andalús i el Fons Extremeny.
El Fons Mallorquí aprova els projectes i les línies d’actuació de 2024 (https://fonsmallorqui.org/el-fons-mallorqui-aprova-els-projectes-i-les-linies-dactuacio-de-2024)
En concret, l’Assemblea d’entitats sòcies ha aprovat un pressupost de 2.069.800,00 euros per al 2024, el qual es destinarà al finançament de disset projectes de Cooperació Municipalista en diferents països del Sud; tres projectes a l’àrea Mediterrània, tres d’Acció Humanitària i quatre d’Educació per a la Ciutadania Global, a banda d’accions pròpies de l’entitat.
Per primera vegada tots els projectes estan alineats amb els quatre eixos de feina identificats per l’entitat: Igualtat de gènere, Acció pel clima, Transformació social i comunitària i Moviments migratoris i diàleg intercultural. La definició d’aquests eixos es va fer arran de l’elaboració del Pla Estratègic que regirà els pròxims cinc anys de feina i que també ha estat presentat avui.
Els projectes de cooperació municipalista s’emmarquen en els programes de desenvolupament que el Fons Mallorquí impulsa a Bolívia, Burkina Faso, Etiòpia, Nicaragua, Níger, el Perú i el Senegal. Aquests programes estan integrats per diferents projectes específics que abasten diversos sectors d’intervenció, depenent de les necessitats de cada territori, amb l’objectiu de garantir la màxima eficiència en l’ús dels recursos disponibles i aconseguir una major visibilitat de l’impacte de les intervencions.
Per altra banda, la línia destinada a finançar iniciatives adreçades a països de la riba sud i oriental de la Mediterrània i Àsia central es conforma de projectes que s’han identificat a través de les aliances estratègiques amb entitats locals o amb socis europeus i que coincideixen amb l’eix d’enfortiment de la democràcia i governabilitat, així com el suport a accions humanitàries destinades a millorar la situació de les persones que veuen obligades a desplaçar-se a causa dels conflictes existents als seus territoris. La proposta de països per a 2024 és el Líban, Palestina i els Campaments de Refugiats Sahrauís.
En l’àmbit d’Educació per a la Ciutadania Global, una part important de la feina del Fons Mallorquí se centrarà a donar a conèixer l’Agenda 2030 a través d’accions pròpies del Fons Mallorquí, com ara diverses formacions en línia que ja han començat, i també han estat presentades. Així mateix, s’han aprovat quatre microprojectes presentats a la convocatòria per a entitats amb els quals autoritats locals i/o ciutadania treballaran els ODS prioritaris de l’entitat.
Finalment, en el marc de l’Assemblea s’han aprovat tres projectes d’acció humanitària relacionats amb la millora de les condicions de vida de persones refugiades i desplaçades a Palestina, Sudan del Sud i Moçambic. El Fons destina anualment el 10% dels seus ingressos a ajuda d’emergència i aquests tres projectes sumen 158.243,45 €, amb la qual cosa, a hores d’ara, encara queden recursos.
- El Illes Balears Palma Futsal busca su primera victoria a domicilio en Tudela (martes, 20:30 horas)
- PIMECO PLORA LA MORT DEL SEU FUNDADOR DEMETRIO PEÑA
- Renshinkan Manacor y Llevant empieza a tener seguridad en si mismos a la hora de afrontar un campeonato de estas características, en el Escolar 8 oros, 10 platas y 12 bronces
- La Policía Nacional detiene a 40 personas en diferentes provincias españolas por tenencia, producción y distribución de pornografía infantil
- El Consell de Mallorca reivindica la lucha para eliminar la violencia contra las mujeres colgando una banderola con motivo del 25N
- Los alumnos con el catalán como lengua familiar llevan más de un curso académico de adelanto respecto a los que tienen el español como lengua familiar
- Detienen a dos varones por causar daños en una vivienda en Manacor al intentar ocuparla; Y otros 3 por instalarse en otro inmueble que gracias a la alarma los pillaron
- Editorial: No comprende Pedro Sánchez que con todo el poder a sus pies no puede doblegar a cuatro discrepantes que no hacen más que molestar e incordiar
- L’Ajuntament de Manacor organitza 2 setmanes d’actes al voltant del dia internacional per a l’eliminació de les violències masclistes, que es commemora el 25 de novembre
- L’STEI Intersindical denuncia que la Conselleria d’Educació s’alinea amb grupuscles d’extrema dreta