CCOO
La nostra economia continua anclada en l’estacionalitat
Per CCOO continuem amb un model econòmic basat en serveis de baix valor productiu i concentrats en el temps.
ib.ccoo.es 25/04/2019 - 10:54:02

La nostra economia continua anclada en l’estacionalitat

Per CCOO continuem amb un model econòmic basat en serveis de baix valor productiu i concentrats en el temps, i per això es fa necessari continuar amb les polítiques que ens duguin a una economia atemporal que doni feina a la classe treballadora tot l'any.

Segons les dades EPA fetes públiques avui per l’Institut Nacional d’Estadística, en el primer trimestre de l’any 2019 l’atur afecta un total de 106.200 persones, que representen el 17,06 % de la població activa balear, una taxa que es inferior a la de l’any 2018 en 0,36 punts percentuals.

Per comparació al mateix període de l’any 2018, el nombre de persones aturades ha augmentat en un +2,99%, un augment que significa un creixement en nombres absoluts de +3.100 persones. En relació al trimestre anterior, l’atur balear s’incrementa en +38.100 persones amb una taxa de variació trimestral del +55,87%.

Juntament amb l’augment de l’atur, el total d’ocupats ha augmentat interanualment en 27.40000 persones, amb un creixement relatiu del +5,60%. En total, les Balears compten amb 516.100 persones ocupades i per comparació amb el trimestre anterior ha descendit en -40.000 ocupats, el que percentualment suposa un -7,19%.

Per Yolanda Calvo, Secretària d’Ocupació i Formació de CCOO de les Illes Balears, de les dades publicades avui podem concloure que la nostra economia continua instal·lada en l'estacionalitat, ja que com la setmana santa no ha tingut lloc aquest trimestre, s'ha produït un descens en el nombre d'ocupats i un augment de les persones en situació d'atur.


Com la nostra comunitat autònoma no inicia la seva activitat econòmica amb força fins que no arriba la setmana santa, per CCOO continuem fent feina en un model econòmic que concentra la seva activitat en un període de temps en el qual es demana mà d'obra poc qualificada i intensiva, característica dels models basats en l’hoteleria, el comerç i els sectors auxiliars que donen poc valor afegit a la feina.

Per CCOO  es fa necessari continuar amb les polítiques que ens duguin a una economia atemporal que doni feina a la classe treballadora tot l'any i a una economia més forta que sigui independent del cicle econòmic en que en hi trobem i per tant, permeti una feina estable i continua en el temps.

Per altra banda, és obligatori que les patronals signen convenis sectorials i els respectin, perquè es puguin augmentar els salaris i es faci un repartiment de la riquesa entre els treballadors i les treballadores que les permeti arribar a fi de mes d'una manera digna. És aquest augment dels salaris el que impulsarà la demanda interna, facilitarà la creació de nous llocs de feina estables i indefinits, i per tant es rebaixarà la taxa d'atur i augmentarà l'ocupació de qualitat.

Per finalitzar, lvolem fer una crida a sortir al carrer el dia 1 de maig per reivindicar els drets, la igualtat i la cohesió ja que les persones han de ser sempre les primeres.

 

Reciente
Visto
Comentado